Over ons

Oxalys Chamber Music ensemble

In 1993 opgericht door studenten van het Brussels conservatorium, groeit Oxalys uit tot een kamermuziekensemble met een uniek profiel en een sterke internationale reputatie. De oorspronkelijke bezetting van strijkkwintet, fluit, klarinet en harp waaiert vaak uit tot een groter ensemble dat zo een breed repertoire en verrassende projecten weet te realiseren.

Oxalys vindt haar basisrepertoire in de Belle Epoque (1870-1930) en blikt vanuit dat cruciale tijdsgewricht zowel terug als vooruit. Van Haydn of Mozart tot creaties van hedendaagse muziek: het ensemble draagt de culturele geschiedenis van Europa uit. Oxalys heeft eveneens een hart voor vocale kamermuziek uit het negentiende-eeuwse fin de siècle.

Voor de uitvoering van dit oeuvre omringt het ensemble zich met excellente solisten zoals onder meer Sophie Karthäuser, Anne-Catherine Gillet, Claire Lefilliâtre, Christianne Stotijn, Anne Sofie von Otter, Dietrich Henschel en Christoph Prégardien. Met haar uitgekiende repertoire en verfijnde uitvoeringen geniet Oxalys steeds een warm welkom op nationale en internationale podia. In eigen land kent radiozender Klara in 2016 het ensemble de ‘Klara Muziekprijs voor beste Solist of Ensemble’ toe.

De veelzijdigheid van het ensemble blijkt ook uit de rijke en vaak bejubelde discografie van Oxalys, met zowel het geijkte als onontgonnen repertoire. Met haar opnames brengt Oxalys het œuvre van onder meer Gustav Mahler, Claude Debussy, Richard Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Max Reger, Joseph Jongen, Bohuslav Martinů, Nino RotaHanns Eisler, Aaron Copland, John Adams en Wynton Marsalis voor het voetlicht.

Oxalys kijkt graag over hokjes en muren heen en verleent geregeld haar medewerking aan theaterproducties. Het ensemble bedenkt en realiseert ook pedagogische en educatieve projecten.

Oxalys krijgt steun van de Vlaamse Gemeenschap.

 

animation about harpe